Лікування кератоконуса в медичному центрі

Лікування кератоконуса в медичному центрі

Кератоконус — серйозне офтальмологічне захворювання, що супроводжується витонченням очної рогівки. У занедбаній формі патологія може призвести до повної втрати зору. Тому важливо знати перші ознаки хвороби і вчасно звертатися за допомогою до фахівців. Професійне лікування кератоконуса за доступними цінами пропонують пацієнтам досвідчені лікарі медичного центру «Медівіт» в Тернополі.

Трохи про захворювання

Кератоконус — це дегенеративний процес не запального характеру, що вражає рогівку зорових органів. При цьому вона змінює свою структуру, набуваючи форму конуса, хоча в нормі вона сферична. Захворювання розвивається в зв’язку зі зниженням показників міцності колагенових волокон під впливом підвищення показників внутрішньоочного тиску (ВОТ), що і призводить до випинання очної рогівки.

Ці фактори викликають додатково розвиток астигматизму, помітне погіршення зорової функції, які, як правило, є супутніми кератоконуса. У більшості випадків патологічний процес вражає одночасно обидва ока.

Клінічні ознаки кератоконуса

Запідозрити розвиток кератоконуса можна по:

  1. Cпотворення зорової функції, як при астигматизмі (затуманення зору, розпливчастість предметів в очах, викривленості прямих ліній).
  2. Появі ореолів у вечірні та нічні години.
  3. Випинання очної рогівки (проявляється при прогресуванні патологічного процесу).
  4. Відсутності можливості поліпшити, скорегувати зір за допомогою окулярів або ж контактних лінз.
  5. Боязні, непереносимості яскравого світла.

Також для даного захворювання характерно різке погіршення зору і супутній розвиток астигматизму.

Про причини виникнення

Спровокувати розвиток кератоконуса, на думку лікарів-офтальмологів, може один з наступних факторів:

  • генетична схильність;
  • травматичні ушкодження зорових органів;
  • порушення процесів обмінного характеру;
  • патології ендокринної системи;
  • несприятливий екологічний фактор;
  • метаболічні збої.

У більшості випадків захворювання має спадковий характер. Тому, якщо у когось з близьких родичів дитини був діагностований кератоконус, необхідно уважно стежити за його зором і регулярно проходити профілактичні огляди у окуліста. Тільки так можна своєчасно виявити хворобу і уникнути в подальшому небезпечних ускладнень.

Способи діагностики

Складнощі з діагностикою кератоконуса на початкових стадіях розвитку патологічного процесу обумовлені тим, що дане захворювання часто плутають з короткозорістю або ж астигматизмом. Це пояснюється схожою клінічною картиною. З цієї причини визначити наявність кератоконуса, стадію його розвитку можна тільки шляхом комплексного діагностичного обстеження з використанням спеціального обладнання (оптичної біометрії, кератопографа і т.д.).

Використовуючи професійні прилади, фахівець отримує можливість точно оцінити діаметр очної рогівки, показники її стоншування, рівень зору пацієнта. На підставі цієї інформації ставиться діагноз, визначається стадія патологічного процесу і підбирається оптимальний, найбільш ефективний для конкретного клінічного випадку спосіб лікування кератоконуса.

Терапевтичні заходи

Для лікування кератоконуса сучасні фахівці застосовують такі ефективні методики:

  • пластикові кільця;
  • жорсткі контактні лінзи, які характеризуються як газонепроникні;
  • зашивання очної рогівки хірургічним шляхом;
  • операція з трансплантації рогівки зорових органів;
  • м’які контактні лінзи.

Оптимальний метод лікування лікар-офтальмолог підбирає в індивідуальному порядку. При цьому в першу чергу береться до уваги стадія розвитку патологічного процесу. При початковій, легкій формі кератоконуса нормалізувати зір хворого допоможе проста корекція з використанням звичайних контактних лінз або ж окулярів.

У більш запущених випадках вже будуть потрібні жорсткі контактні лінзи або ж хірургічне втручання з імплантацією пластикових кілець. На крайніх стадіях патологічного процесу виправити ситуацію можна виключно шляхом хірургічної операції із супутньою пересадкою очної рогівки, проведенням кератопластики.

Пам’ятайте, що кератоконус може привести до повної втрати зору. Причому скорегувати його самостійно не вдасться, оскільки пацієнтам з таким діагнозом потрібні особливі, спеціально підібрані оптичні засоби. Тому при перших же ознаках кератоконуса звертайтеся за допомогою в офтальмологічну клініку в Тернополі «Медівіт».