Чому смикається око: діагностика та лікування в офтальмологічній клініці

Чому смикається око: діагностика та лікування в офтальмологічній клініці

Такий симптом, як сіпання ока, може бути обумовлений безліччю різних причин. Найчастіше проблема виникає в результаті м’язового перенапруження. Однак око може сіпатися і при наявності серйозних захворювань, які потребують своєчасного лікування. Тому краще не ризикувати своїм здоров’ям, а звернутися за професійною консультацією в офтальмологічну клініку в Тернополі «Медівіт».

Можливі причини проблеми?

Сіпання ока, на думку фахівців, може бути обґрунтовано декількома причинами:

• хронічним недосипанням;
• реакціями алергічного характеру;
• стресовими ситуаціями і психоемоційними перенапругами;
• депресивними станами;
• авітамінозом;
• патологіями офтальмологічного характеру;
• неврологічними розладами;
• зловживанням чаєм, напоями що містять кофеїн, і спиртними напоями;
• синдромом «сухого ока», що виникає через перевтому зорових органів, застосування деяких медикаментозних засобів;
• порушеннями у функціонуванні центральної нервової системи;
• розладом циркадного ритму.

Також даний симптом часто зустрічається у майбутніх мам, що обумовлено різкою зміною гормонального фону. Крім того, сіпання ока може пояснюватися і спадковою схильністю.

Як позбутися від проблеми?

В першу чергу необхідно з’ясувати причини, за якими смикається око, і, вже виходячи з цього, визначатися з лікуванням. Наприклад, якщо проблема спровокована психоемоційними потрясіннями, потрібно виключити стресові фактори. У разі розвитку офтальмологічних захворювань потрібне кваліфіковане лікування.

Для виявлення причин найкраще звернутися до кваліфікованого фахівця, який проведе комплексну діагностику, виявить, що спровокувало сіпання ока в конкретному випадку, і призначить відповідне лікування.

Прості лікарські рекомендації допоможуть поліпшити стан при посмикуванні ока, незалежно від провокуючих чинників:

  1. Пройти комплексне медичне обстеження, здати ряд рекомендованих доктором лабораторних аналізів.
  2. Правильно харчуватися, обмеживши вживання кави, шоколаду і включивши в раціон продукти, багаті вітамінами, корисними речовинами.
  3. Дотримуватися оптимального питного режиму (вживати не менше 2 л чистої води протягом доби).
  4. Підвищити рівень фізичної активності (зайнятися спортом, почати робити ранкову зарядку або здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі).
  5. Забезпечити собі повноцінний відпочинок, добре висипатися (спати потрібно не менше 8 годин на добу).
  6. Практикувати розслаблюючі методики (релаксацію, медитації, йогу, аутотренінг).
  7. Подбати про здоров’я зорових органів.

Дуже важливо стежити за нормальним станом очей. Наприклад, якщо людина багато часу проводить за комп’ютером, читанням, в профілактичних цілях рекомендується використовувати зволожуючі краплі, робити гімнастику для очей, регулярно проходити огляди в офтальмолога. Якщо зір починає погіршуватися, варто придбати відповідні окуляри або ж контактні лінзи.

Коли необхідна медична допомога?

Звернутися до фахівця необхідно в тому випадку, якщо людина не може самостійно визначити причини посмикування ока, а застосовувані перераховані вище рекомендації не дають позитивних результатів. Важливо враховувати і тривалість прояву цього симптому. Наприклад, якщо після стресової ситуації око смикається протягом декількох днів, це можна відносно вважати нормальним явищем.

Однак, якщо пацієнт не може позбутися проблеми протягом тривалого часу, то досить імовірно, що йому буде потрібно кваліфіковане лікування. Будь-яку хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати, а своєчасна терапія допоможе уникнути небезпечних наслідків та ускладнень.

Тому, якщо у вас смикається око і це доставляє вам дискомфортні відчуття, зверніться за консультацією до медичного центру «Медівіт» в Тернополі. Професіонали допоможуть вам виявити причини появи даного симптому і при необхідності підберуть максимально ефективне, грамотне, що підходить для конкретного клінічного випадку лікування.